Týden.cz: Po Kreditní bance Plzeň zůstanou dluhy přes 12 mld. Kč

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Po zkrachovalé Kreditní bance Plzeň zůstanou neuhrazené dluhy přesahující 12 miliard korun. Uvedl to dnes server Týden.cz. Podle něj konkurzní správkyně Jiřina Lužová dosud získala z prodeje majetku banky 1,135 miliardy korun, což je 8,5 procenta z celkové dlužné částky 13,4 miliardy korun.

Celkový výtěžek z konkurzu se přitom může zvýšit už jen nepatrně. "Konečná částka to není, ale probíhají už jen tři soudní spory. Ty mohou vymoženou částku navýšit už jen velice nepatrně. Půjde maximálně o setiny procenta z celkového objemu pohledávek," dodává Lužová.

V konkurzním řízení je banka od roku 1998, přičemž o dva roky dříve jí centrální banka odebrala licenci. O největší peníze přišla kvůli pádu bankovního domu Česká pojišťovna, uvedl server.

Podle dřívějšího vyjádření Lužové měla kreditní banka před pěti lety 700 věřitelů, kteří přihlásili pohledávky za 13 miliard korun. Z toho zhruba jedna miliarda korun dluhů nebyla uznána.

Kreditní banka Plzeň vznikla v roce 1991. V srpnu 1996 jí Česká národní banka odebrala licenci kvůli miliardovým ztrátám a banka šla do likvidace. Soud ale nepovolil vyrovnání pohledávek klientů likvidací a koncem roku 1998 poslal ústav do konkurzu. Několik vysokých představitelů banky bylo odsouzeno za zpronevěru či za úvěrové podvody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK