Průzkum: Firmy loni výrazně snížily nabídku benefitů

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Firmy kvůli nepříznivé hospodářské situaci loni výrazně snížily nabídku benefitů svým zaměstnancům, jejich krácení postihlo všechny obory. Zaměstnanecké výhody již nerozhodují při výběru práce, tím nejdůležitějším je stabilita firmy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Robert Half ČR, který zpracovala agentura Ipsos Tambor mezi více než 1450 respondenty.

"Firmy podle průzkumu omezovaly benefity průřezově ve všech sledovaných oborech. K jejich odebírání docházelo ve 25 až 40 procentech případů, nejvýznamněji u finančních a účetních pozic. Mezi nejčastěji odebrané výhody patřily jazykové kurzy a 13. platy," řekl dnes novinářům ředitel společnosti Robert Half v České republice Aleš Křížek.

Nepříznivá hospodářská situace se u velkého podílu podniků odrazila v razantním seškrtání rozpočtů na zaměstnanecké benefity, souhlasila manažerka lidských zdrojů společnosti LMC Dagmar Šimonová. Často však podle ní takové společnosti jednají bez uvážení dopadů na chod podniku. Kroky jako například odebrání služebních automobilů obchodníkům nebo odejmutí možnosti používat firemní vůz pro soukromé účely se mohou odrazit ve zvýšené fluktuaci pracovníků firmy, dodala.

"V letošním roce poprvé sledujeme, že zaměstnanecké výhody nejsou pro uchazeče zásadní při rozhodování o pracovních pozicích. Pro uchazeče se již v roce 2009 stala nejdůležitějším kritériem stabilita společnosti a možnost profesního růstu," doplnil Křížek.

Týden volna navíc se podle něj objevuje v nejžádanějších benefitech prakticky ve všech oborech. Pět týdnů dovolené nyní zaměstnavatelé svým zaměstnancům již běžně dopřávají, je to druhá nejčastěji poskytovaná výhoda. Stále výš do žebříčku deseti nejvyhledávanějších benefitů ovšem proniká dovolená v délce šesti týdnů. Reálně ji však zatím poskytuje jen minimum zaměstnavatelů.

Nejrozšířenějšími benefity napříč všemi obory jsou dlouhodobě stravenky, pět týdnů dovolené a občerstvení. Řada firem svým zaměstnancům poskytuje také služební notebook a mobilní telefon. Zaměstnanci si ale podle Křížka už na tyto výhody zvykli a přestávají je považovat za významné benefity. Stále větší zájem tak mají o možnost využívat pružnou pracovní dobu, která se ale zároveň řadí i mezi pět nejčastěji nabízených výhod.

Mezinárodní společnost Robert Half International Inc. s více než 360 pobočkami po celém světě se specializuje na vyhledávání a výběr odborníků na stálý pracovní poměr i na časově omezené projekty.

Nejčastější benefity:

- stravenky

- 5 týdnů dovolené

- občerstvení

- pružná pracovní doba

- notebook

Nejžádanější benefity:

- 5 týdnů dovolené

- služební automobil k soukromým účelům

- jazykové kurzy

- odborné vzdělávání

- stravenky

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK