Německá vláda schválila plán fondu na záchranu bank

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. března (ČTK) - Německá vláda schválila plán vzniku fondu na pokrytí nákladů budoucích finančních krizí, do kterého mají přispívat banky. Zákon, který zabrání, aby se na budoucí záchraně bank před krachem podíleli daňový poplatníci, má být hotov do léta.

Banky budou přispívat do fondu prostřednictvím speciální daně. Ministr financí Wolfgang Schäuble očekává, že příjmy fondu by mohly ročně činit jednu miliardu až 1,2 miliardy eur (25,4 miliardy až 30,5 miliardy Kč). Detaily ještě nebyly vypracovány, avšak očekává se, že nový zákon přinese i změnu zákona o platební neschopnosti pro velké banky, jejichž krach by mohl ohrozit zdraví celého finančního sektoru.

Dnešního zasedání německého kabinetu se zúčastnila i francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Francie rovněž uvažuje o opatřeních, která by pomohla odvrátit budoucí krize, napsaly agentury AP a Reuters.

Německý plán by podle agentury Reuters mohl podpořit šance na vznik globální dohody o zdanění bank. Skupina předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 již dříve požádala Mezinárodní měnový fond (MMF), aby příští měsíc navrhl možnosti, jak od bank získat zpět peníze, které byly během finanční krize vynaloženy na jejich záchranu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK