Creditreform: Firmy čekají na úhradu pohledávek v průměru 48 dní

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - České podniky čekají na úhradu svých pohledávek v průměru 48 dní, zpoždění v úhradách tedy představuje v průměru 12 dní. Obvyklá doba splatnosti v roce 2009 činila 36 dní. Ve srovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy je to lepší průměr. Vyplývá to z průzkumu společnosti Creditreform.

Přestože platební podmínky jsou v Česku ve srovnání s ostatními zeměmi nastaveny poměrně velkoryse, podíl firem, které své faktury hradí v rámci dohodnutých termínů, představuje jen zhruba 40 procent. Každý pátý dlužník překračuje dohodnutý termín úhrady o více než 30 dní.

Na uhrazení dodaného zboží či služeb musí nyní nejdéle čekat podniky v Rumunsku (90 dní), Srbsku (120 dní) a Polsku (123 dní). Doba úhrady pohledávek může dosáhnout zhruba tří měsíců také ve Slovinsku (83 dní), Chorvatsku (87 dní) a v Maďarsku (90 dní).

Poněkud příznivější je po této stránce situace podniků v Estonsku, Bulharsku a v Lotyšsku. Zde jsou faktury většinou uhrazeny nejpozději do 26, 37 respektive 38 dní. Délka úhrady faktur většinou nepřekročí dobu dvou měsíců u dlužníků v Litvě (45 dní), v ČR a na Slovensku (48 dní) a rovněž na Ukrajině (55 dní). Pro srovnání v Německu musí podniky čekat na vyrovnání faktur 43 dní.

Creditreform je mezinárodní skupina poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK