Cena americké ropy vzrostla o dolar nad 83 dolarů za barel

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. března (ČTK) - Ceny ropy dnes vzrostly o dolar a americká lehká ropa zdražila nad 83 dolarů za barel kvůli trhu práce v USA. Statistiky ze soukromého sektoru ukázaly za březen nečekaný úbytek pracovních míst. Investoři navíc očekávají týdenní čísla o vývoji zásob ropy a benzinu ve Spojených státech. Za čtvrtletí tak hlavní termínový kontrakt podražil téměř o čtyři procenta.

Cena barelu americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se za dnešek zvýšila o 99 centů na 83,36 dolaru. Severomořská ropa Brent podražila o 98 centů na 82,26 dolaru za barel.

Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech tento měsíc podle personální agentury ADP nečekaně zrušili dalších 23.000 míst. Po únorové revizi ale představuje březnový údaj mírné zlepšení. Páteční oficiální statistika přesto může ukázat, že pracovní místa přibývala.

Po zveřejnění čísel od ADP se dolar vzdal zisků a klesl ze tříměsíčního maxima vůči japonskému jenu. Dolů se vydaly i akcie v Evropě a cena mědi se snížila na 7800 dolarů za tunu.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 82,26 81,28 New York - Nymex WTI květen 83,36 82,37

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK