Aktuálně.cz:Stát vyšetřuje, zda obchody Tesco neškodí dodavatelům

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Praha 31. března (ČTK) - Společnost Tesco má podle serveru Aktuálně.cz v Česku problémy se smlouvami, které letos uzavírá se svými dodavateli. Existuje totiž podezření, že v nich má některé body, které nejsou v souladu se zákonem. Smlouvy už prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), dodavatelé si je navíc nechávají prověřit advokátní kanceláří, napsal server.

Smlouvy Tesca s dodavateli jsou prvním konkrétním případem, který souvisí s prověřováním jednání obchodních řetězců od platnosti zákona o významné tržní síle. Ten začal platit letos v únoru a stát prověřuje také další řetězce.

Dodavatelům se podle Aktuálně.cz ve smlouvách Tesca nelíbí dva body - Tesco požaduje automatické započtení vzájemných pohledávek bez předchozího souhlasu dodavatele a vyžaduje splatnost bonusů už do pěti dnů (nikoliv jako u faktur do 30). Bonusy z prodaného zboží jsou podle potravinářů v Česku obvyklé, dosahují až pěti procent z prodejní ceny. Pokud přesáhne obrat nějakého zboží smluvní výši třeba za rok, vybírá si řetězec procenta z celkové tržby, napsal server.

"V praxi je to u automatického započtení pohledávek tak, že Tesco udělí dodavateli sankci a rovnou si ji strhne z faktury, aniž by dodavatele o tom předem informovalo," popsal serveru jeden ze zástupců potravinářské firmy, která smlouvy dostala.

To, že smlouvy Tesca stát prověřuje, potvrdil Aktuálně.cz místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom. "Můžeme potvrdit Vaše informace, že úřad vede v dané věci šetření a obdržel několik podnětů, které se týkají obecně problematiky podnákladových cen (stížnosti proti jednání společnosti Tesco a dalším maloobchodním prodejcům) při dodávkách zemědělských a potravinářských produktů," uvedl. Dodal, že úřad prověřuje také obecně celý sektor, zatím ale žádné správní řízení nezahájil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK