Schodek rozpočtu Slovenska ve čtvrtletí vzrostl na 983 mil. eur

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. dubna (ČTK) - Schodek státního rozpočtu Slovenska do konce března stoupl na 983,46 milionu eur (téměř 25 miliard Kč) ze 780,28 milionu eur za první dva měsíce roku. Hospodaření vlády se zhoršilo i v porovnání s loňským rokem. V prvním čtvrtletí 2009 rozpočet skončil s deficitem 204,65 milionu eur. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí na své internetové stránce.

Příjmy rozpočtu, které pocházejí hlavně z daní, v březnu stouply meziročně o zhruba čtyři procenta na 2,51 miliardy eur. Podstatně rychleji se však zvýšily výdaje, a to přibližně o třetinu na 3,49 miliardy eur.

Na celý letošní rok naplánovala vláda premiéra Roberta Fica rozpočet s rekordním schodkem 3,75 miliardy eur. Výdaje státu se ve volebním roce mají zvýšit na 16,28 miliardy eur a příjmy na 12,53 miliardy eur. Loni skončilo hospodaření slovenské vlády s deficitem 2,79 miliardy eur. Schodek se tak kvůli negativním dopadům hospodářské krize na rozpočtové příjmy téměř zečtyřnásobil.

Vývoj státního rozpočtu nejvíce ovlivňuje výsledky veřejných financí. Kabinet letos počítá se snížením veřejného schodku na 5,5 procenta hrubého domácího produktu z odhadovaných 6,3 procenta v loňském roce. Původně měl loni deficit dosáhnout 2,1 procenta HDP.

Udržení dobré kondice veřejných financí bylo jedním z kritérií, která se hodnotila před loňským vstupem Slovenska do eurozóny. Ministerstvo financí plánuje snížit veřejný schodek na tři procenta požadovaná Evropskou unií v roce 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK