CCB: Počet bankrotů firem stoupl o pětinu, osobních o polovinu

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - V březnu bylo vyhlášeno 172 bankrotů firem a 509 osobních bankrotů. Meziroční nárůst činil u podniků pětinu, u osobních bankrotů polovinu. Pro obě kategorie platí, že tolik bankrotů za jeden měsíc nebylo ještě od ledna 2008 vyhlášeno. Vyplývá to ze statistik databáze Cribis.cz, kterou provozuje společnost CCB - Czech Credit Bureau.

"Březen je z dlouhodobého hlediska měsícem, ve kterém je vyhlašováno nejvíce firemních bankrotů v rámci roku, a to téměř jedna desetina. Poměrně značný růst bankrotů v březnu je i reakcí na vysoké počty návrhů na osobní i firemní bankrot podaných v únoru letošního roku," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková

Podíl osobních bankrotů na celkovém počtu bankrotů vyhlášených v prvním čtvrtletí dosáhl již 72 procent, loni ve stejném období tvořily ještě jen necelou polovinu. Od začátku letošního roku bylo vyhlášeno 1163 osobních bankrotů, 377 bankrotů právnických osob a 73 bankrotů fyzických osob podnikatelů.

V prvním čtvrtletí letošního roku bylo nejvíce bankrotů právnických osob vyhlášeno u firem se sídlem v Praze (27 procent) a v Jihomoravském kraji (14 procent). Nejméně pak (po třech procentech) u firem se sídlem v kraji Plzeňském, Libereckém a Vysočina. Nejvyšší meziroční růst bankrotů vykázal kraj Vysočina, dále pak kraj Pardubický a Olomoucký. Naopak méně bankrotů bylo vyhlášeno v kraji Plzeňském, Ústeckém a Jihočeském.

I počet návrhů na bankrot dosáhl v březnu rekordních hodnot. Celkem jich bylo podáno 1412, z toho se 897 případů týkalo osobních bankrotů a 515 firemních bankrotů. Meziměsíčně se počet návrhů na firemní bankrot zvýšil o necelých 30 procent, avšak počet návrhů na osobní bankrot o 45 procent. "Značný počet návrhů na bankrot podaných v březnu naznačuje, že i v dubnu bude expanze bankrotů pokračovat s nemenší intenzitou jako v březnu," podotkla Kameníčková.

Za první tři měsíce letošního roku bylo podáno 3178 návrhů na bankrot, z toho bylo 60 procent návrhů na osobní bankrot a 40 procent návrhů na firemní bankrot. Ve stejném období loňského roku byla tato proporce obrácená. "Ze srovnání prvních čtvrtletí let 2009 a 2010 vyplývá, že počet návrhů na osobní bankrot se zvýšil na více než dvou a půl násobek, zatímco počet návrhů na firemní bankrot o jednu třetinu," dodala Kameníčková.

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

Filip Dušek dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK