Ropa dál prudce zdražuje, barel typu WTI vystoupil na 85 dolarů

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích pokračují ve vytrvalém růstu a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) vystoupil až na 85 dolarů. Tak vysoko byla cena ropy naposledy v říjnu 2008, tedy v době, kdy eskalovala světová finanční krize.

Kolem 15:00 se barel WTI prodával za zhruba 84,90 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena zvýšila asi o 1,4 procenta. Podobně barel severomořské ropy Brent zdražil na 83,79 USD.

Ropě pomáhají k růstu další důkazy o zlepšení stavu americké i globální ekonomiky, což nutí ropu nakupovat i ty obchodníky, kteří předpokládali, že růstová fáze je prozatím u konce. Navíc začíná nové čtvrtletí, kdy jsou manažeři fondů nuceni reagovat na cenové trendy a podle toho upravovat svá portfolia.

Za pozornost stojí hlavně to, že ropa se posouvá vzhůru navzdory tomu, že příliš neklesá dolar. To nevěstí nic dobrého, protože ropa a dolar se většinou pohybují v antagonistickém postavení. Když se od něj naposledy odpoutaly, následoval prudký růst cen ropy, který v červenci 2008 vrcholil výstupem WTI nad 147 dolarů za barel.

"Setrvačnost, která posouvá ceny vzhůru, je teď hodně silná," poznamenal analytik trhu komodit ve finančním ústavu Commerzbank Eugen Weinberg. "Trh roste dokonce i v situaci, kdy zpevňuje dolar, a dokonce i po zveřejnění dat o stavu zásob ropy v amerických skladech, která byla důvodem k poklesu cen," upozorňuje Weinberg.

V pátek už se ve většině západního světa slaví velikonoční svátky, takže s ropou se nebude obchodovat ani v Londýně, ani v New Yorku.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 83,55 82,70 New York - Nymex WTI květen 84,51 83,76

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK