Němci prohlubují vyšetřování daňových úniků ve švýcarské UBS

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 1. dubna (ČTK) - Německé úřady prohloubily vyšetřování daňových úniků ve švýcarské bance UBS, kde má konta řada německých občanů. Dohled nad finančním trhem BaFin uvedl, že nově se prověřuje také případné porušení zákona proti praní špinavých peněz a podezření, že zaměstnanci UBS klienty k daňovým únikům naváděli.

Vyšetřování předcházel tvrdý zákrok proti daňovým únikům, který iniciovalo Německo a Spojené státy a k němuž později sáhly i některé další země.

Mluvčí úřadu BaFin řekl, že úřad v polovině března zahájil své vlastní šetření praktik v UBS, nic bližšího ale říci nechtěl. Šetření se nicméně vztahuje k jinému vyšetřování, k němuž sáhla prokuratura v Mnichově. Ta zkoumá poznatky, které jí o praktikách v bance dříve předal bývalý klient UBS.

"Potvrzujeme, že BaFin zahájil zvláštní vyšetřování v souvislosti s obviněním, které vznesl Peter S. UBS Deutschland s úřadem BaFin samozřejmě spolupracuje," píše se ve stanovisku německé součásti UBS, z něhož cituje agentura Reuters. Peter S. je jméno bývalého klienta UBS, který na údajná pochybení v UBS upozornil úřady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK