Soud v Británii nedovolil dubnovou stávku železničních signalistů

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. dubna (ČTK) - Soud v Británii dnes nedovolil stávku železničních signalistů, chystanou na příští týden. V podstatě tak zrušil první celostátní protest britských železničářů za 16 let, napsala agentura Reuters. Protest proti plánovanému propouštění a změnám pracovních podmínek měl trvat od 6. do 9. dubna.

Stávka by vytvořila v železniční dopravě značný chaos v den, kdy se miliony lidí vrátí do práce po velikonočních svátcích. Plány signalistů silně rozhněvaly premiéra Gordona Browna, který zřejmě příští úterý vyhlásí termín celostátních voleb.

Předpokládá se, že termínem bude 6. květen. Brownova Labouristická strana, která si podle průzkumů veřejného mínění nevede nejlépe, přitom získává od odborů značnou část svých prostředků a její oponenti ji za spojení s odboráři kritizují.

Stávka železniční údržby může sice 6. dubna začít, ale pravděpodobně nevyvolá v dopravě žádné výraznější výpadky. Management železnic nyní věří, že dráhy udrží v kritické dny v provozu.

Soudkyně Victoria Sharpová rozhodla ve prospěch železničního operátora Network Rail, který se na soud se žádostí o zastavení protestu obrátil. Signalisté chtěli stávkovat dvakrát denně po čtyřech hodinách v době, kdy je doprava během dne nejrušnější.

Odboráři tvrdí, že chystané propuštění 1300 lidí a změny v rozpisu služeb ohrozí bezpečnost dopravy. To ale Network Rail odmítá, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK