Globální aktivita v průmyslu je na téměř šestiletém maximu

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. dubna (ČTK) - Tempo růstu aktivity v průmyslu v průběhu března v globální ekonomice výrazně zrychlilo. Aktivita vystoupila na téměř šestileté maximum a nejvýraznější oživení je patrné ve Spojených státech a Číně. Ukázal to globální index aktivity, který sestavuje americká investiční banka JP Morgan ve spolupráci s nákupními manažery. Zlepšuje se také aktivita v evropských zemích.

Hodnota globálního indexu vystoupila na 56,7 bodu, a zaznamenala tak už devátý měsíční růst v řadě. V únoru byl index na 55,4 bodu. Pokud je index nad 50 body, znamená to růst aktivity, pokud by klesl pod 50 bodů, naopak by to ukazovalo snížení aktivity. V březnu aktivita rostla nejvýrazněji od května 2004.

Dílčí index výroby vystoupil na 58,8 bodu z únorové hodnoty 57,7 bodu. "Růst výroby a nových zakázek nabral zpět většinu růstu, který během února ztratil. Index objemu globálního obchodu v průzkumu zaznamenal rekordní nárůst," uvedl ekonom banky JP Morgan David Hensley.

Průzkum ukázal, že poprvé od prosince 2006 se zvýšily zásoby nakoupeného zboží. To je výsledkem snahy firem zvýšit produkci, aby se dostala na úroveň, kde je poptávka, a tedy i prodej. Obchodníci kvůli dopadům krize v loňském roce snižovali objem zásob, s růstem poptávky je ale opět doplňují a pomáhají k celkovému oživení výrobního řetězce.

Příznivý vývoj je patrný i v Evropě. Například průmyslová aktivita ve Velké Británii v březnu rostla nejrychleji za posledních 15 let. Zvyšovala se i v eurozóně, tam bylo ale tempo růstu nejrychlejší jen za poslední asi tři roky. Ve Spojených státech aktivita rostla nejrychleji za více než pět let, velmi silný růst oznámily také země v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK