Americké akcie díky statistice rostly, dolar k euru oslabil

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. dubna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek díky statistice posílily. Zisky technologického indexu však částečně snížil pokles společnosti Research in Motion způsobený výsledky hospodaření. Čtvrtek byl posledním obchodním dnem tohoto týdne, dnes je trh v USA kvůli velikonočním svátkům zavřený.

V závěru obchodování index Dow Jones posílil o 70,44 bodu, tedy 0,65 procenta, na 10.927,07 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 8,67 bodu, neboli 0,74 procenta na 1178,10 bodu. Během dne oba indexy stouply až na nejvyšší hodnotu od září 2008. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 4,62 bodu, čili 0,19 procenta, na 2402,58 bodu.

Vyššímu růstu trhu zabránila nervozita investorů před dnešní zprávou o nezaměstnanosti za březen. Nejlépe se dařilo energetickým a průmyslovým společnostem a producentům surovin a materiálů. Akcie společnosti Alcoa stouply o 3,2 procenta, Caterpillar si připsal 1,8 procenta. Akcie společnosti RIM, výrobce telefonu BlackBerry, oslabily o 7,4 procenta.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru podle indexu Institutu řízení dodávek (ISM) v březnu rostla nejvíce za pět a půl roku. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti pak v uplynulém týdnu klesl více, než se čekalo.

Dolar ve čtvrtek před dnešní zprávou o nezaměstnanosti klesl vůči euru, k jenu se však dostal na nejvyšší hodnotu za sedm měsíců. Euro posilovalo rovněž vůči švýcarskému franku, ke kterému si připsalo největší zisky za devět měsíců. Důvodem byly spekulace o možných intervencích švýcarské centrální banky.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,6 procenta na 1,3584 USD. Od počátku letošního roku euro vůči dolaru oslabilo o více než pět procent kvůli finančním problémům Řecka. V posledním týdnu sice oživilo, avšak podle analytiků euro nadále zůstává zranitelné. Dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 93,82 JPY. Během dne stoupl až na 94,04 JPY, nejvýše od loňského srpna, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK