Japonské akcie na závěr týdne rostly, jen oslaboval

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. dubna (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne rostly a během dne již čtvrtou seanci za sebou překonaly nejvyšší hodnotu za 18 měsíců. K růstu přispěla příznivá statistika z USA a posílení automobilek a technologických firem. Index Nikkei v závěru obchodování stoupl o 0,4 procenta na 11.286,09 bodu, což byla nejvyšší hodnota za 18 měsíců. Objem obchodování byl nízký, protože velká část trhů v Asii a Evropě i trh v USA jsou dnes kvůli velikonočním svátkům zavřené.

Automobilky Honda a Toyota podpořila zpráva o prodeji aut ve Spojených státech za březen. Výrobcům aut a dalším vývozcům rovněž pomáhá slabší jen, který se tento týden propadl vůči dolaru na nejnižší hodnotu za sedm měsíců. Náladu na trhu rovněž zlepšuje očekávání příznivých výsledků hospodaření japonských firem. Sezona výsledkových zpráv začne příští týden výsledky maloobchodních firem.

Čtvrteční statistika z USA naznačila, že americká ekonomika by letos mohla zaznamenat solidní růst. Aktivita ve zpracovatelském sektoru USA podle indexu Institutu řízení dodávek (ISM) v březnu rostla nejvíce za pět a půl roku a růst překonal i odhady analytiků. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti pak v uplynulém týdnu klesl více, než se čekalo.

Investoři nyní čekají, jak dopadne dnešní zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA za březen. Příznivé údaje by podpořily naději na oživení ekonomiky.

Japonský jen dnes oslaboval. Ke ztrátám jenu přispívá očekávaní, že japonská centrální banka nebude zvyšovat úrokové sazby ještě nejméně rok nebo dva, aby podpořila slabou ekonomiku. Naopak v USA by úroky mohly růst ještě letos. Jen vůči dolaru oslabil na 93,73 JPY z čtvrtečních 93,84 JPY. Euro kleslo vůči dolaru o 0,2 procenta na 1,3560 USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK