SZPI nařídila stáhnout z trhu 110 kilogramů rozinek z Indie

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. dubna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu 107 kilogramů rozinek původem z Indie. Obsahovaly velké množství alergenu oxidu siřičitého, ve složení na obale ale nebyl uveden. ČTK to dnes řekla mluvčí inspekce Martina Šmídtová. Celkem se na český trh dostalo 7200 balení po 100 gramech těchto rozinek, přes 6000 balíčků ale už bylo rozprodáno.

"Pokud někdo trpí alergií na oxid siřičitý, neměl by tyto rozinky rozhodně konzumovat," upozornila mluvčí. Oxid siřičitý nebo siřičitany patří mezi alergeny v koncentracích vyšších než deset miligramů na kilogram potraviny. U dotyčných rozinek inspekce naměřila 180 miligramů oxidu siřičitého na kilogram. "Přesto nebyl oxid siřičitý deklarován na obale," podotkla Šmídtová.

Výrobci mají povinnost na obalech správně uvádět složení potravin. "V případě, že potravina obsahuje alergen, který není ve složení deklarován, jedná se pro alergiky o nebezpečnou potravinu," dodala.

Zboží obchody prodávaly pod názvem "Rozinky - stolní hrozny révy vinné sušené á 100g" s datem minimální trvanlivosti 5. prosince a šarží L 068. Zakázané rozinky původem z Indie do ČR dovezla firma Pavel Stolarik-PS TRADE z Hodonína, a to v množství 750 kilogramů. Z tohoto množství firma Ing. Bohumil Kratochvíl - IBK Trade z Horní Cerekve zabalila 7200 kusů spotřebitelských balení po sto gramech.

Na základě opatření ze strany SZPI bylo z trhu staženo 107,2 kilogramu, tedy 1072 balení. "Zbytek byl již rozprodán," podotkla Šmídtová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK