Nejvíce od roku 2005 vzrostly ceny tabáku a alkoholu

05.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - V tuzemských obchodech od roku 2005 nejvíce podražil alkohol a cigarety, naopak pokles cen byl zaznamenán u oděvů, obuvi a vybavení domácnosti. Vyplývá to z publikace Ukazatele sociálního a hospodářského vývoje ČR, kterou na svých internetových stránkách zveřejnil Český statistický úřad.

Ceny alkoholických nápojů a tabáku byly na konci loňského roku ve srovnání s průměrem roku 2005 o 30,9 procenta vyšší, na což měl vliv růst sazby spotřební daně. Index spotřebitelských cen u tohoto zboží roste nepřetržitě od začátku roku 2006.

Potraviny a nealkoholické nápoje ve srovnání s rokem 2005 podražily do konce loňského roku o 8,1 procenta, loni ale jejich průměrná spotřebitelská cena kvůli hospodářské krizi šla dolů. Zatímco ještě v létě 2008 byly spotřebitelské ceny potravin a nápojů ve srovnání s rokem 2005 o 15 procent vyšší, loni v létě činil jejich index zhruba osm procent.

Levněji než v roce 2005 nyní Češi nakoupí oděvy a obuv. Spotřebitelské ceny tohoto sortimentu byly na konci roku 2009 o bezmála deset procent nižší. Mírně klesly i spotřebitelské ceny bytového vybavení a zařízení domácnosti, a to o dvě procenta.

Inflace nebude v letošním roce podle analytiků představovat pro českou ekonomiku problém. Její vzestup by měl být velmi umírněný kvůli slabé spotřebitelské poptávce. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu zpomalil meziroční růst spotřebitelských cen v únoru na 0,6 procenta z lednových 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK