Slovenská inflace stoupla na 0,8 pct z rekordního minima 0,4 pct

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. dubna (ČTK) - Meziroční inflace na Slovensku v březnu zrychlila na 0,8 procenta a vymanila se z historického minima 0,4 procenta, kde byla v předešlých dvou měsících. Hladina spotřebitelských cen se minulý měsíc proti předchozímu zvýšila o 0,1 procenta, sdělil dnes slovenský statistický úřad.

Analytici v průměru odhadovali, že inflace vzroste na 0,8 procenta a ceny se meziměsíčně zvýší o 0,2 procenta. Loni v březnu činila míra inflace na Slovensku 2,5 procenta. Inflace klesla na historické minimum loni v říjnu a s výjimkou prosince, kdy se dostala na 0,5 procenta, na něm setrvala až do února.

V meziročním srovnání zdražil nejvíce alkohol a tabák, kde ceny vzrostly o 6,9 procenta. Ceny ve zdravotnictví stouply o 5,3 procenta a vzdělání zdražilo o 4,7 procenta. Nejvýrazněji naopak klesly ceny v kategorii nábytek, vybavení domácností a běžná údržba domu, a to o 4,2 procenta. O 2,2 procenta zlevnily oděvy a obuv, zatímco ceny potravin a nealkoholických nápojů se snížily o 1,7 procenta.

V porovnání s předešlým měsícem se nejrychleji, o 0,5 procenta, zvýšily ceny poštovních a telekomunikačních služeb, o 0,4 zdražily potraviny, alkohol a tabák. Pokles o 0,2 procenta naopak zaznamenaly ceny nábytku a vybavení domácností a stejně se snížily i ceny rekreace a kultury.

Podle jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, se v březnu meziroční růst cen zrychlil na 0,9 procenta z únorového tempa 0,4 procenta. Meziměsíčně se tyto ceny nezměnily, když v únoru vzrostly o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK