Výrobním družstvům loni klesl obrat o pětinu na 14,3 mld. korun

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. dubna (ČTK) - Obrat členů Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD) loni kvůli dopadům krize klesl o 18 procent na 14,3 miliardy Kč. Procentuálně vyšší pokles zaznamenala družstva vyrábějící nábytek a zpracovávající dřevo, neboť jejich obrat loni meziročně klesl o čtvrtinu na 3,81 miliardy. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Jiří Majer z vedení svazu. Letos spíše optimisticky čekají stagnaci či jen mírný pokles.

SČMVD sdružuje 250 výrobních družstev. "Když vezmete, kolik je to firem, které tvoří obrat v miliardách, tak pokles musí mít společného jmenovatele," řekl dnes ČTK Majer na nábytkářském veletrhu Mobitex v Brně. "Někdo na krizi vydělal, někdo prodělal, ale myslím, že je to obecně záležitost krize," podotkl.

Výrobním družstvům se loni hůře vedlo na tuzemském trhu, neboť hodnota exportu do zahraničí klesla oproti celkovému poklesu výrazně méně. Družstva loni do zahraničí vyvezla výrobky za 3,73 miliardy korun, což je o 2,6 procenta méně než předloni. Nábytkářská a dřevozpracující družstva vyvezla výrobky za 1,4 miliardy korun, což je meziročně méně o 13 procent.

"Jak je vidět, obrat poklesl mnohem více než objem exportu. Je to důkaz, že družstvům se podařilo proniknout na náročné trhy v zahraničí," míní Majer.

Jaký bude vývoj v letošním a příštím roce, to je podle něj těžká otázka. Podle průzkumu svazu zveřejněného v únoru téměř 80 procent firem sdružených ve SČMVD letos očekává meziroční snížení obratu. S poklesem zakázek počítá více než 70 procent družstevních podniků a 75 procent jich plánuje propouštění svých zaměstnanců.

Podle Majera ale ani tak nezáleží na skutečném stavu věcí jako spíše na očekávání lidí a podnikatelů. Když budou lidé očekávat, že to bude horší a že se situace nezlepší, tak to podle něj nakonec horší skutečně bude.

"Musím být proto optimista a věřit, že se to obrátí. Letos budeme očekávat nějakou stagnaci proti loňskému roku, možná mírný pokles, v řádech procent, tak do pěti procent," odhadl. I tak by ale pokles znamenal řádově úbytek zakázek za 700 milionů korun.

Obrat členů Svazu českých a moravských výrobních družstev v letech 2008 a 2009 v mld. Kč: 2008 2009 nárůst/pokles v pct obrat 17,43 14,30 -18,0 obrat v nábytku a dřevozpracujícím průmyslu 5,00 3,81 -24,0 export 3,83 3,73 -2,6 export v nábytku a dřevozpracujícím průmyslu 1,61 1,40 -13,0

zdroj: SČMVD

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK