Gartner: Výdaje za IT služby v ČR letos vzrostou o osm procent

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Výdaje tuzemských firem za služby v oblasti informačních technologií by měly letos proti loňsku vzrůst o osm procent na 2,02 miliardy dolarů, tedy v přepočtu asi 37,5 miliardy korun. Uvedla to analytická společnost Gartner.

V minulém roce výdaje na IT služby meziročně klesly o 5,5 procenta na 1,87 miliardy dolarů. Letošní návrat k růstu by měl pokračovat i v dalších letech. Do roku 2013 útrata v této oblasti vzroste proti roku 2009 o čtvrtinu na 2,34 miliardy dolarů.

Podle ředitele zastoupení Gartneru pro ČR, Slovensko a Rumunsko Oldřicha Příklenka nejde letos sice o návrat k dvouciferným růstovým hodnotám z roku 2008, ale proti loňsku je to výrazné zlepšení. "Klienti jsou v nákupech stále opatrní, na trh letos dopadají úsporná opatření z loňského roku. Dodavatelé musejí více než kdy jindy argumentovat financemi a přesvědčovat klienty, proč by měli své omezené zdroje investovat právě do IT. Dojde nicméně k uskutečnění některých investic, které byly v loňském roce odloženy," dodal.

Výdaje za IT služby v celém východoevropském regionu mají letos vzrůst o osm procent na 14,2 miliardy dolarů.

jsa vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK