Výrobce nákladních vozů Scania zčtyřnásobil provozní zisk

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 13. dubna (ČTK) - Švédský výrobce nákladních automobilů Scania v prvním čtvrtletí více než zčtyřnásobil provozní zisk na 2,13 miliardy švédských korun (5,5 miliardy Kč) z 506 milionů SEK před rokem. Oznámila to dnes firma, jejímž většinovým majitelem je německá automobilka Volkswagen.

"Za těmito dobrými údaji o zisku stojí především silná poptávka v Brazílii, kde je trh s nákladními automobily podporován daňovými úlevami a dotovanými úrokovými sazbami," uvedla Scania. Brazílie je největším trhem švédské firmy, upozornila agentura Reuters.

Tržby společnosti v prvním čtvrtletí stouply na 16,5 miliardy švédských korun z 15,9 miliardy před rokem. Scania již minulý měsíc uvedla, že zvýší produkci, aby uspokojila oživující poptávku. Dodala, že zaměstnanci v mnoha jejích továrnách se od dubna vrátí k pětidennímu pracovnímu týdnu poté, co během útlumu poptávky pracovali pouze čtyři dny v týdnu.

"Je zapotřebí zvýšit produkci zejména kvůli velmi vysoké poptávce v Brazílii. Určité oživení ale nastalo také v Evropě," upozornila v březnu firma. Evropští výrobci nákladních automobilů byli těžce zasaženi světovou finanční a hospodářskou krizí. Německá společnost Daimler, která je největším výrobcem nákladních automobilů na světě, minulý měsíc uvedla, že v letošním roce očekává oživení poptávky.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK