Malé firmy v USA podle studie ještě nepociťují vzestup ekonomiky

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. dubna (ČTK) - Malé firmy ve Spojených státech podle průzkumu ještě nepociťují vzestup ekonomiky, který velkým firmám během posledních měsíců již zpřístupnil úvěry na nízký úrok a zvýšil výrobu i vývoz. Národní federace nezávislých podniků (NFIB) dnes uvedla, že malé firmy nejsou o mnoho optimističtější než za hospodářské recese.

Tento pesimismus přitom zpomaluje vznik nových pracovních příležitostí i oživování ekonomiky jako celku. Index optimismu malých podniků podle NFIB klesl v březnu o 1,2 bodu na 86,8 bodu, a je tak nejníže od července minulého roku. Výsledek je navíc v protikladu s obnoveným růstem, který v jiných průzkumech vykazují velké společnosti.

"Březnový údaj je velmi nízký a směřuje špatným směrem," uvedl ve zprávě hlavní ekonom federace William Dunkelberg. "U majitelů malých podniků něco nesedí," dodal. Jako hlavní obavy uvádějí malé společnosti slabé tržby a nejistotu dalšího hospodářského oživování.

Malé firmy přitom vytvářejí 50 procent hrubého domácího produktu Spojených států. A firmy s méně než 50 zaměstnanci v historii vytvářely kolem třetiny nových míst, připomíná Scott Brown, hlavní ekonom společnosti Raymond James.

Index NFIB je pod hranicí 90 bodů již 18 měsíců za sebou. To je nejdelší období pod tímto limitem od roku 1973, kdy se tento průzkum spustil. Během recese v 80. letech minulého století index klesl pod 90 bodů jen na tři měsíce, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK