Singapurská ekonomika v 1. čtvrtletí rostla tempem 32 pct ročně

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 14. dubna (ČTK) - Singapurská ekonomika v prvním čtvrtletí rostla v přepočtu na celý rok tempem 32,1 procenta. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo obchodu a průmyslu. Singapur už se tak zcela vzpamatoval z nejhlubší hospodářské recese a vláda očekává, že růst bude pokračovat i v letošním roce. Ve čtvrtém čtvrtletí ještě ekonomika vykazovala pokles ročním tempem 2,8 procenta.

Výsledek vysoko překonal odhady analytiků. V anketě agentury Reuters totiž ekonomové v průměru předpokládali, že ekonomika poroste tempem 18,4 procenta. Za mimořádně silným růstem je hlavně zlepšení ve zpracovatelském sektoru, kde se aktivita více než zdvojnásobila.

V meziročním srovnání činil růst hrubého domácího produktu 13,1 procenta a také vykázal výrazné zlepšení. Ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika meziročně vzrostla o čtyři procenta. Meziroční růst HDP rovněž překonal odhady analytiků, kteří čekali růst v rozsahu 11 procent.

Ministerstvo zároveň zlepšilo výhled na celý letošní rok a předpokládá, že hospodářství by mohlo vykázat růst od sedmi do devíti procent. Loni přitom singapurská ekonomika o dvě procenta klesla.

Mezi růstem přepočteným na celý rok a meziročním růstem HDP je podstatný rozdíl. Růst přepočtený na celý rok vyjadřuje, o kolik by ekonomika za celý rok vzrostla, pokud by si zachovala tempo růstu v prvním čtvrtletí. Meziroční růst jen srovnává první čtvrtletí tohoto roku se stejným obdobím roku předchozího.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK