Toyota na americkém trhu zastavuje prodej vozu Lexus GX 460

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Detroit 14. dubna (ČTK) - Největší světová automobilka Toyota Motor se rozhodla přechodně zastavit na americkém trhu prodej svého modelu Lexus GX 460. Reaguje tak na poměrně vzácný verdikt vlivného časopisu Consumer Reports, který při testech došel k závěru, že s tímto modelem Toyoty je spojeno bezpečnostní riziko. Časopis tak vydal k modelu verdikt "nekupovat", což naposledy učinil v roce 2001 u modelu Mitsubishi Montero Limited.

Závěry časopisu byly zveřejněny už v pondělí, kdy Toyota uvedla, že je verdiktem časopisu zneklidněna a že zjistí, zda je nutné podniknout nějaké kroky. Lexus GX 460 patří do kategorie SUV, což jsou sportovně-užitkové vozy. Časopis varoval, že bezpečnostní riziko souvisí s elektronickým systémem kontroly stability. To znamená, že při nehodě se auto může snáze obrátit na střechu. Toyota pak rozeslala dealerům pokyn, aby prodej těchto automobilů zatím pozastavili.

Toyota zároveň dodala, že zatím nepadlo rozhodnutí, jaký postoj zaujme k ostatním trhům. Pro Toyotu je to ale i tak další tvrdá rána, protože firma stále ještě řeší dopady problémů s brzdami u svého hybridního vozu Prius a také další problémy související s rizikem nechtěného zrychlení vozu. Firma v této souvislosti stahuje k opravám miliony vozů po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK