TSMC: Světové tržby za polovodiče vzrostou letos o 22 procent

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 14. dubna (ČTK) - Tchajwanský smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) odhaduje, že světové tržby za polovodiče vzrostou v letošním roce o 22 procent a v příštím roce o sedm procent. Po loňském poklesu tak odvětví očekává mírné oživení.

Podle TSMC je výhled polovodičového trhu na letošní a příští rok solidní. V letech 2011 až 2014 by se ale roční růst polovodičů mohl zpomalit na 4,2 procenta, částečně kvůli novým klíčovým komponentům, například panelům pro dotekové displeje. Předpověď TSMC je obecně v souladu s odhady trhu.

Podle průzkumové agentury iSuppli dosáhnou letos světové tržby v odvětví polovodičů 279,7 miliardy dolarů, což je proti minulému roku nárůst o 21,5 procenta. Agentura Gartner na letošek předpovídá růst o 20 procent.

TSMC má mezi svými odběrateli například společnosti Texas Instruments a Nvidia. Firma TSMC i její menší rival UMC počítají s tím, že letos výrazně zvýší kapitálové výdaje, aby se vyrovnali s poptávkou po nových počítačích, mobilních telefonech a plochých televizorech, které vyžadují silnější čipy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK