Moody's zvýšila Koreji rating na úroveň před krizí z roku 1998

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 14. dubna (ČTK) - Agentura Moody's Investors Service zvýšila Jižní Koreji rating na A1 z A2, tedy na úroveň jako před krizí asijských finančních trhů z let 1997 až 1998. Moody's tak mezi velkými ratingovými agenturami učinila jako první. V dnešní zprávě se odvolává na odolnost Koreje vůči dopadům světové finanční krize a dodává, že odložila stranou bezpečnostní otázky na poloostrově.

Jižní Korea tak dostává od Moody's lepší rating poprvé od července 2007. Měnu země i její akciový trh zpráva posílila. Nyní je známka korejských závazků od Moody's pátá nejvyšší a na stejné úrovni jako A-plus od agentury Fitch. Standard & Poor's proti tomu drží rating Koreje o jeden stupeň níže.

Korejský won i akciový trh po zprávě Moody's zvýšily dnešní zisky. Podle jednoho z investorů v Hongkongu přišel krok ratingové agentury mnohem dříve, než se předpokládalo.

"Změnu urychlila korejská ukázka výjimečné ekonomické odolnosti vůči globální krizi," uvedl ve zprávě vice-prezident Moody's Tom Byrne. Agentura podle něj také ocenila to, že Soul drží na uzdě rozpočtový deficit, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK