Vedení TPCA podepsalo s odbory novou kolektivní smlouvu

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kolín 14. dubna (ČTK) - Vedení kolínské automobilky Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) dnes podepsalo s odbory novou kolektivní smlouvu. Podle ní se letos zvýší tarifní mzdy o 2,5 procenta. Firma navíc vyplatí zaměstnancům v květnu mimořádnou odměnu 4500 korun. Zvýší se i příplatek za mimořádnou směnu na 600 korun. Zaměstnanci si tak za celý rok přilepší v průměru o 12.000 korun. ČTK to sdělil mluvčí automobilky Radek Kňava.

Smlouva obsahuje také závazek TPCA, že do 31. března 2011 nepropustí žádného kmenového zaměstnance pro nadbytečnost v případě snížení výroby.

"Dohodnutý mzdový růst je nad očekávaným vývojem inflace. Příslib zachování pracovních míst je jasným důkazem, že hlavní principy kolektivního vyjednávání se zástupci zaměstnanců byly naplněny," komentoval výsledky smlouvy prezident TPCA Satoši Tačihara.

Předsedkyně odborů Ludmila Kodlová už dříve ČTK řekla, že průběh vyjednávání byl hektický a poprvé v historii TPCA a odborů do něj vstoupila i exekutiva. Konečná dohoda je kompromisem, na nějž odbory přistoupily také v důsledku zpráv o poklesu odbytu aut TPCA. V současnosti je odborově organizovaná asi čtvrtina z 3600 zaměstnanců firmy.

TPCA loni vyrobila 332.489 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, což představovalo meziroční nárůst výroby o 2,5 procenta. Tržby se zvýšily o 5,8 procenta na 51,8 miliardy korun. Zisk společnosti před zdaněním činil 1,4 miliardy korun.

TPCA je společným podnikem firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën. V roce 2005 zahájila výrobu v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry. Průměrná mzda loni dosáhla 30.800 korun, u dělnických pozic 26.800 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK