RCM: Rozvíjející se ekonomiky porostou rychleji než ty vyspělé

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Ekonomický růst v rozvíjejících se zemích, jako jsou Čína, Indie nebo Brazílie, překoná letos několikanásobně růst v EU, USA či Japonsku. Akcie v těchto rozvíjejících se zemích již nejsou levné, ale ani nijak předražené, řekl dnes novinářům manažer fondů Raiffeisen Capital Management (RCM) Jürgen Maier.

"Poslední korekce kurzů není na rozvíjejících se trzích nic výjimečného a už vůbec neznamená konec dlouhodobého růstového trendu," uvedl Maier. Základní ekonomické faktory, které mluví ve prospěch většiny rozvíjejících se trhů, platí podle něj dál nebo jsou ještě silnější než dříve.

RCM očekává letos pokles akciového trhu v Česku o 3,6 procenta, v Polsku ale odhadla růst na 14,4 procenta, v Rusku na 33,8 procenta, v Brazílii na 30,6 procenta, v Číně na 23,1 procenta a v Indii na 29,6 procenta. V roce 2011 předpokládá v Česku růst akcií o 4,4 procenta, v Polsku o 20,7 procenta, v Rusku o 22,4 procenta, v Brazílii o 21 procent, v Číně o 16,9 procenta a v Indii o 20,8 procenta.

Pozitivními faktory vývoje ve východní Evropě jsou zlepšená ekonomická situace, bod obratu ve zhoršování bankovních portfolií, optimističtější očekávání podnikových zisků nebo nízké ocenění trhů v globálním měřítku. Mezi negativní stránky patří naopak křehké oživování ekonomiky, problémy se schodky státních rozpočtů či celosvětové zpřísňování měnové politiky a posilování dolaru.

Pro úspěšné investování na rozvíjejících se trzích hovoří podle Maiera příznivá demografická struktura, potřeba budování infrastruktury, nízký objem čerpaných úvěrů či růst cen komodit. Největší rizika pro tyto ekonomiky představuje přehřátí trhů, především v Asii, politická a sociální nestabilita, sílící protekcionismus, ale také další recese v rozvinutých zemích. "To ovšem nic nemění na vyhlídkách na nadprůměrně vysoké a dlouhodobé výnosy, kterých lze na těchto trzích dosahovat," podotkl.

Raiffeisenbank uvedla na český trh dva nové investiční fondy zaměřené na rozvíjející se ekonomiky. Pro konzervativnější investory připravila fond investující do obligací těchto zemí, pro odvážnější akciový fond.

odhad růstu HDP 2009 2010 Brazílie -0,5 4,5 Čína 8,5 9,0 Indie 6,5 7,5 Rusko -8,5 3,5 EU -3,9 1,4 Japonsko -5,0 1,5 USA -2,6 2,5

Zdroj: strategie RZB

fd dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK