JPMorgan Chase zvýšila zisk o 57 procent, vysoko překonala odhady

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. dubna (ČTK) - Americký finanční ústav JPMorgan Chase & Co hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 3,3 miliardy dolarů (asi 61,1 miliardy Kč). Proti stejnému období loni je to nárůst o 57 procent a je to mnohem lepší výsledek, než se čekalo. JPMorgan je v USA první velkou bankou, která hlásí hospodářské výsledky za první tři měsíce roku. Celkové výnosy činily 28,2 miliardy dolarů (asi 522,3 miliardy Kč).

Zisk na jednu akcii činil 74 centů ve srovnání se ziskem 40 centů na akcii před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk na akcii vystoupí na 64 centů. K silnému růstu zisku bance pomohlo investiční bankovnictví, které tak smazalo nepříznivé dopady ztrát z poskytnutých spotřebitelských úvěrů.

Zpráva má pro finanční trhy mimořádný význam, protože akciové burzy mají za sebou období stabilního růstu a hrozí jim korekce. V noci na dnešek už příznivé výsledky zveřejnila společnost Intel, která tak podpořila akciové trhy v celém světě. Po zveřejnění výsledky banky JPMorgan Chase & Co se nálada na burzách zlepšila ještě více.

Akcie banky na zveřejnění výsledků reagovaly růstem asi o dvě procenta a dostaly se na zhruba 46,70 USD. Od začátku roku jejich kurz vzrostl už asi o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK