Brusel chce tvrdší sankce za porušování rozpočtových pravidel EU

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise chce tvrdší sankce pro země, které opakovaně porušují unijní rozpočtová pravidla. Novinářům to dnes řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj by se nejspíš nejednalo o finanční pokuty, ale například o zastavení dotací EU. Zvýšit by se rovněž měl dohled nad hospodářských vývojem v jednotlivých členských státech eurozóny a EU, první návrhy by přitom měla komise představit zhruba v polovině května.

"Poslední vývoj v eurozóně, nejenom v Řecku, ukázal rostoucí a urgentní potřebu posílení koordinace (hospodářské) politiky v eurozóně a v celé Evropské unii," uvedl Rehn. Dodal, že tento krok by měl lépe zachytit případnou hospodářskou nerovnováhu a rozdíly v konkurenceschopnosti.

V současnosti by členské státy EU neměly překročit hranici tří procent hrubého domácího produktu v případě rozpočtového schodku. V souvislosti s nedávnou krizí však tuto hranici porušuje velká většina zemí včetně České republiky. Unie sice může již v současnosti za podobné chování sankce uložit, ale dosud tak nikdy neučinila. V případě eurozóny může dokonce některému ze členských států uložit finanční sankce a v případě zemí, které eurem neplatí, může zastavit příliv unijních dotací.

V roce 2005 se udělení pokut výrazně přiblížily Německo, Francie a Portugalsko, které i v době hospodářského růstu tříprocentní hranici překročily. Ministři financí EU a eurozóny však nakonec sankce pro tyto země odmítli a naopak rozpočtová pravidla upravili tak, aby zohledňovala reformy a další výjimečné události, které se mohou do vývoje rozpočtu negativně promítnout. Na základě této výjimky Evropská komise a EU v současnosti netrestá porušování rozpočtových pravidel s ohledem na hospodářskou a finanční krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK