Liberecký magistrát brání v odpojování od Teplárny Liberec

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 14. dubna (ČTK) - Liberecký magistrát brání odběratelům nespokojeným s vysokými cenami tepla z Teplárny Liberec v odpojování od centrálního systému vytápění. ČTK o tom dnes informovali předseda sdružení DOST!, které nespokojené odběratele v Liberci reprezentuje, a předseda SBD Sever Petr Černý. Magistrát družstvu nedovolil postavit plynové přípojky přes městské pozemky, které by umožnily vybudovat vlastní kotelny.

Tento postoj je podle Černého protiprávní, proto zvažuje podání žaloby na město Liberec. Stanovisko města ČTK zjišťuje.

SBD Sever požádalo v únoru liberecký magistrát o souhlas s vybudováním plynových přípojek pro domy v lokalitě Starý Harcov. Město však vydalo nesouhlasné stanovisko s odůvodněním, že odpojování jednotlivých odběratelů od systému centrálního zásobování teplem vede ke zhoršování účinnosti využití celého systému a znamenalo by i lokální zvýšení emisí. celého systému. Záměr je také v rozporu s energetickou koncepcí města, uvádí se ve vyjádření města k záměru, které má ČTK k dispozici.

"Bránění v přístupu k alternativním zdrojům energie je v přímém rozporu s českým i evropským právem," zdůraznil energetický specialista sdružení Pavel Hruška. Evropské směrnice podle něj zakazují státům a úřadům klást překážky, které by bránily zvyšování energetické účinnosti. "Budeme-li topit levněji a bez ztrát v zastaralých parovodech, zvyšujeme energetickou účinnost," upozornil Hruška. Navíc podle něj v případě decentralizace vytápění výrazně klesne spotřeba paliva v teplárně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK