Areál firmy Keratech ve Štětí byl vydražen za 19,5 milionu korun

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Štětí 14. dubna (ČTK) - Areál papíren Keratech ve Štětí na Litoměřicku byl dnes prodán v dražbě za 19,5 milionu korun. Vyvolávací cena byla 19 milionů. Podle odhadů je cena areálu více než 113 milionů korun. Vítězná firma je ryze česká, organizátorům dražby ale nepovolila zveřejnění svého jména. ČTK to řekl Libor Nevšímal, obchodní ředitel pražské společnosti Naxos, která dražbu organizovala.

Výrobně skladový areál Keratech ve Štětí v sousedství papírny Mondi Štětí se skládá z 16 budov vystavěných na vlastních pozemcích o celkové výměře přes 3,5 hektaru. Areál prošel celkovou rekonstrukcí v roce 2001. Podle Nevšímala firma, která areál koupila, nebude v místě papír vyrábět, ale pravděpodobně ho bude zpracovávat a skladovat.

Areál se už dražil loni na podzim s vyvolávací cenou 49,9 milionu korun, žádný kupec se ale tehdy nenašel.

Závod Keratech skončil v konkurzu kvůli dluhům zhruba 50 milionů korun. Hlavní část papírny byla vystavěna v letech 1960 až 1963, v roce 1994 byla zprivatizována. O pět let později ji koupila americká společnost The Moore, která ji nakonec prodala ruské společnosti Keratech Group. Firma tam vyráběla izolační materiály zejména pro hutní průmysl.

V areálu papíren ve Štětí působí nebo působilo více společností. Největší z nich je společnost Mondi, která podle svých internetových stránek zaměstnává 564 lidí. Působila zde i norská papírenská společnost Norske Skog, předloni její závod za 370 milionů korun koupila právě Mondi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK