Euro po snížení ratingu Portugalska a Řecka oslabuje

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Euro na devizových trzích výrazně oslabuje. Své ztráty dále prohloubilo po snížení ratingu Portugalska a Řecka agenturou Standard & Poor's. Naopak z nervozity na trhu těží japonský jen.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru kleslo o jedno procento na 1,3258 USD, když předtím se euro propadlo až na 1,3229 USD. K jenu evropská měna oslabila o 1,9 procenta na 123,02 JPY. Dolar vůči koši šesti hlavních měn posílil o 0,6 procenta na 81,928 bodu, k jenu však klesl o 0,8 procenta na 93,13 JPY.

Ratingová agentura S&P snížila hlavní ratingovou známku Portugalska na stupeň A-minus. Agentura má podle svého vyjádření obavy, zda bude Portugalsko schopno vypořádat se s vysokými dluhy, a proto rating srazila hned o dva stupně. Současně snížila hlavní rating Řecka na stupeň BB-plus. Rating je tak nyní ve spekulativním pásmu, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc.

"Co je špatné pro Řecko a Portugalsko, je špatné pro euro. Tento krok je ohledně načasování překvapením, avšak v širším měřítku překvapením není," uvedl stratég firmy BNY Mellon Michael Woolfolk.

Za současné nejisté situace mezi investory převládá nechuť k rizikovým obchodům, což táhne dolů euro a naopak pomáhá dolaru a jenu. Evropské akciové trhy rovněž oslabily, nejrychleji za dva a půl měsíce, protože investoři čekají na zveřejnění detailů k uvolnění pomoci slíbené Aténám od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Euro oslabují rovněž zprávy, že přirážka, kterou investoři požadují k úrokům z desetiletých řeckých vládních obligací proti obdobným německým dluhopisům, dnes vzrostla na novou nejvyšší hodnotu za 12 let. Cena pojištění řeckého vládního dluhu ve formě pětiletých swapů CDS dnes podle firmy CMA DataVision vystoupila na další rekord, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK