Japonské akcie kvůli problémům v Evropě prudce klesly

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně oslabily a největší vliv na jejich pokles mají problémy v Evropě. Investoři se obávají dalšího šíření takzvané řecké nákazy, tedy problémů, s nimiž se kvůli vysokým dluhům nyní Řecko potýká. Na devizových trzích výrazně kleslo euro, které je vůči dolaru nejníže za poslední rok.

Hlavní index Nikkei 225 si odepsal 287,87 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 2,6 procenta na hodnotě 10.924,79 bodu. Zaznamenal tak největší procentní propad za poslední téměř tři měsíce. Během dne klesl až pod 10.883 bodů, což byl propad skoro o tři procenta. Širší index Topix klesl o dvě procenta na 977,64 bodu.

Index Nikkei zakončil den pod 25denním klouzavým průměrem, který je nyní zhruba na úrovni 11.100 bodů. Indikátor se tak dostal pod první významnou technickou úroveň. Oslabovala většina akcií, výraznějším ztrátám se přitom nevyhnuly akcie vývozních firem jako je Kyocera.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v úterý snížila rating Řecka, a to hned o tři stupně, což se stává jen velmi zřídka. Hlavní rating je tak nyní na stupni BB-plus, což je první stupeň ve spekulativním pásmu. Agentura snížila rating i Portugalsku, a to o dva stupně. Rating je na stupni A-minus, a zůstává tedy v investičním pásmu. Agentura se u obou zemí obává vysokých dluhů.

Na devizových trzích se výrazně snižuje kurz eura, které vůči dolaru spadlo na roční minimum pod 1,32 USD. Velká část analytiků předpokládá, že euro bude v blízké době testovat hranici 1,30 USD a do tří měsíců by mohlo spadnout až na 1,25 USD.

"Z krátkodobého pohledu se teď bude na trhu při výraznějším růstu prodávat," podotkl analytik finančního ústavu Saxo Bank v Singapuru Andrew Robinson. Klíčové je, že euro už se nachází pod hranicí 1,3405 USD, což je technicky důležitá úroveň. Během obchodování v Asii se ztráty prohloubily a euro spadlo až na 1,3144 USD.

V závěru obchodování v Tokiu se euro prodávalo za 1,3190 USD a proti závěru v New Yorku dokonce o 0,1 procenta zpevnilo. Techničtí analytici ale upozorňují, že jde jen o reakci na takzvané krytí krátkých pozic. Vůči japonskému jenu euro zpevnilo o 0,3 procenta na 123,25 JPY, dolar k jenu zůstal bez větších změn na 93,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK