Koruna dopoledne dále oslabila na 19,48 Kč/USD a 25,64 Kč/EUR

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Česká měna po ranním výrazném oslabení vůči dolaru dále ztrácí, kolem 10:20 klesla na 19,48 Kč/USD. Mírně si pohoršila také k euru, a to na 25,64 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Důvodem, který negativně působí na finanční trhy na celém světě, jsou problémy Řecka a Portugalska.

"V úterý v podvečer přišly zprávy, které s finančními trhy řádně zamávaly. Zhoršení ratingu o dva stupně pro Portugalsko a o tři pro Řecko vedlo ke zvýšení zájmu o tzv. bezpečná aktiva na úkor těch rizikových," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Středoevropské měny, jakožto součást rizikovějších trhů, byly rovněž zasaženy, upozornil Vlk. Zatímco polský zlotý a maďarský forint si větší oslabení odbyly v úterý během dne, koruna je dohání až s lehkým zpožděním.

Dodal, že na devizovém trhu posilují jen a dolar. Pod tlakem se naopak ocitlo euro, už proto, že právě kolem eurozóny se točí současné negativní zprávy. Dolar kolem 10:20 dále zpevnil na 1,3167 USD/EUR.

Hlavním tématem na finančních trzích podle Vlka i nadále zůstává neudržitelný stav veřejných financí v jižních zemích eurozóny. Z dalších událostí trh čeká na večerní jednání americké centrální banky (Fed). "Bude se čekat hlavně na hodnocení výkonu ekonomiky a trhu práce, které může vést k úpravě očekávání o termínu zvyšování sazeb," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK