Německý softwarový gigant SAP zdvojnásobil čtvrtletní zisk

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. dubna (ČTK) - Německá společnost SAP, která je největším výrobcem softwaru v Evropě, v prvním čtvrtletí díky oživení poptávky téměř zdvojnásobila čistý zisk na 387 milionů eur (zhruba deset miliard Kč) ze 196 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma, jež působí rovněž v České republice.

Tržby meziročně stouply o pět procent na 2,51 miliardy eur. SAP se soustředí na podnikatelský software, jako jsou programy pro správu mezd, zásob a účetnictví. Firma soupeří na trhu například s americkým softwarovým gigantem Oracle.

Spoluředitel SAP Bill McDermott uvedl, že růst v prvním čtvrtletí je odrazem zlepšených výsledků na zavedených i rozvíjejících se trzích. Druhý spoluředitel Jim Hagemann Snabe upozornil, že růst tržeb signalizuje zlepšující se stav světové ekonomiky.

Dvojice spoluředitelů se postavila do čela SAP poté, co v únoru překvapivě odstoupil předchozí generální ředitel Léo Apotheker. Německá firma byla pod Apothekerovým vedením nucena ohlásit zrušení 3000 pracovních míst, což představovalo první snižování počtu zaměstnanců v její historii.

V České republice působí společnost SAP od roku 1992 a dosud získala více než 900 tuzemských klientů. Je největším dodavatelem obchodních softwarových aplikací na českém trhu, kde má více než poloviční podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK