T-Mobile chce do tří let získat pětinový podíl na trhu ADSL

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Největší tuzemský mobilní operátor T-Mobile chce v Česku do tří let získat pětinový podíl na trhu připojení k internetu přes pevné telefonní linky prostřednictvím technologie ADSL. Na setkání NetClub to uvedl generální ředitel T-Mobilu Roland Mahler.

T-Mobile loni na podzim získal maloobchodní část Českých Radiokomunikací, která zahrnuje přes 100.000 uživatelů především služby ADSL. Dominantní poskytovatel Telefónica O2 měl na konci roku 677.000 zákazníků ADSL. Letos chce T-Mobile rozšiřovat pokrytí služby.

Poptávka po mobilních datech podle Mahlera roste v posledních letech exponenciálně. Zatímco v současnosti se podíl příjmů z datových přenosů u operátora pohybuje kolem pěti procent, do pěti let by to mělo zhruba 20 procent.

U mobilních datových služeb operátoři podle Mahlera drží vysoké ceny záměrně, aby objem přenášených dat nepřekročil kapacitu sítí. "Potřebujeme technologie, kde budou náklady na přenesení jednoho bytu o mnoho nižší. Pak poklesnou ceny," uvedl.

Mahler vede T-Mobile deset let. Na konci letošního roku by měl ve funkci skončit. O jeho nástupci se zřejmě rozhodne na podzim. Podle svých slov by preferoval někoho z českého vedení společnosti, ale bude záležet na rozhodnutí akcionářů.

T-Mobile je největší tuzemský mobilní operátor s 5,5 milionu zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK