Řecká krize podle ekonomů český finanční sektor příliš neovlivní

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Řecká krize český finanční sektor výrazněji negativně neovlivní, shodují se odborníci, které ČTK oslovila. Pro Česko nicméně kvůli Řecku může být dražší získávat peníze na dluhopisovém trhu. České banky drží v řeckých dluhopisech podle údajů České národní banky necelých 25 miliard korun, což znamená asi 0,5 procenta aktiv bankovního sektoru.

"Vzhledem k velmi omezeným obchodním a finančním vazbám České republiky a Řecka je přímý vliv na finanční sektor a ekonomiku České republiky minimální. Je také důležité zdůraznit, že Česká republika není do jednání o finanční pomoci Řecku bezprostředně zapojena, protože není členem eurozóny," sdělil ČTK mluvčí ČNB Marek Petruš.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s odhaduje, že investoři by v nejhorším scénáři dostali z řeckých obligací zpět 30 až 50 procent investice. Pro české banky by to představovalo odpis v řádu miliard korun. "Tato suma by sice u některých bank mohla být citelná, v žádném případě by však neohrozila finanční zdraví českých bank," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Podle hlavního ekonoma firmy Next Finance Vladimíra Pikory je nyní pro Česko kvůli Řecku komplikovanější čerpat peníze na dluhopisovém trhu. Například u devítiletých státních dluhopisů se splatností v dubnu 2019 dnes prudce vzrostly výnosy. Od února přitom dosud výnosy trvale klesaly.

"Kvůli Řecku je nyní pro ČR komplikovanější čerpat peníze na dluhopisovém trhu. Aktuální potíže s dluhem Řecka a dalších zemí v eurozóně oddálily rozhodnutí o vydání státních dluhopisů denominovaných v euru. To znamená, že se bude ministerstvo financí muset obracet čistě na domácí trh a hrozí jeho zaplavení. Dluhopisů bude moc. Náklady na správu státního dluhu vyskočí," odhadl Pikora.

České banky až na výjimky údaje o tom, kolik drží ve svém portfoliu řeckých dluhopisů, nezveřejňují. Podle analytiků Atlantik FT například Komerční banka drží řecké dluhopisy v objemu osmi miliard korun. "Vzhledem k silné kapitalizaci banky a relativně malému objemu těchto dluhopisů, dle našeho názoru, nehrozí žádné výraznější negativní dopady případného defaultu Řecka," uvedl analytik Atlantiku Milan Lávička.

Finanční trhy v Evropě i jinde ve světě zažívají značné otřesy od úterka, kdy agentura Standard & Poor´s snížila rating Řecka do spekulativního pásma. Investoři chtějí, aby se Německo a šéfové Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu rychle dohodli na jasném postupu a aby jednání MMF, ECB a Evropské komise v Aténách došla brzy k definitivnímu plánu pomoci Řecku. Dluhová krize Řecka ohrožuje stabilitu eura i solventnost některých dalších zemí z jižního okraje eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK