Čtvrtletní zisk Siemensu stoupl o 16 pct, celoroční odhad vyšší

29.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 29. dubna (ČTK) - Provozní zisk německého konglomerátu Siemens se ve druhém čtvrtletí firemního finančního roku zvýšil v meziročním srovnání o 16 procent na 2,14 miliardy eur (asi 54 miliard Kč) a překonal odhady analytiků. Společnost v dnešní zprávě také díky úspěšnému snižování nákladů a silnému oživení poptávky po některých produktech zvýšila odhad zisku pro celý rok.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters čekali ve druhém čtvrtletí do konce března provozní zisk v průměru 1,97 miliardy eur. Za celé pololetí zisk dosáhl 4,4 miliardy eur. Čistý zisk ve druhém čtvrtletí vzrostl o 48 procent na 1,5 miliardy eur, tržby však klesly o čtyři procenta na 18,2 miliardy eur.

Firma předpověděla, že provozní zisk tří základních divizí za rok do září přesáhne 7,5 miliardy eur, kolik vydělala v předešlém roce. Koncern dosud očekával pro celý rok zisk bez zahrnutí jednorázových položek šest miliard až 6,5 miliardy eur.

Siemens těžil ve druhém čtvrtletí ze snižování nákladů a z oživení poptávky po produktech citlivých na vývoj ekonomického cyklu. Nové zakázky sice za čtvrtletí oslabily, generální ředitel skupiny Peter Löscher však dnes prohlásil, že do konce roku čeká zlepšení zakázek ve všech divizích.

Siemens je největší strojírenskou skupinou v Evropě a díky svému rozsáhlému záběru od turbin a rychlovlaků přes průmyslové roboty po osvětlovací techniku je indikátorem vývoje celé německé ekonomiky. Příznivé výsledky zveřejnili za poslední čtvrtletí i někteří konkurenti Siemensu jako francouzská Schneider Electric. Strojírenskému sektoru pomáhají zejména stavební investice a výstavba infrastruktury v Číně a dalších rozvíjejících se zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK