Koruna dopoledne mírně ztrácí vůči euru i dolaru

29.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně ztrácí vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:15 koruna proti euru v porovnání se středečním závěrem klesla o tři haléře na 25,57 Kč/EUR. K dolaru stála na 19,34 Kč/USD, byla tak o dva haléře slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna se k euru obchoduje na 25,57 Kč/EUR, tedy na úrovni, kam oslabila už v úterý," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve středu snížila úvěrový rating Španělska o jeden stupeň na úroveň AA. Svůj krok zdůvodnila tím, že Španělsko čeká delší období slabého ekonomického růstu, než se dosud očekávalo.

Podle Vlka se snížení španělského ratingu na koruně nijak zásadně neprojevilo. "Zpráva přišla až večer a přes noc stihla náladu na trzích vylepšit americká centrální banka (Fed). Fed sice vidí pokračující zlepšení ekonomické situace, ale zároveň chce ekonomiku dál podporovat velmi nízkými úrokovými sazbami," poznamenal Vlk.

Euro se k dolaru vrátilo na hladinu 1,3200 USD/EUR, když americkou měnu zabrzdil výhled nízkých sazeb po delší dobu, uvedl Vlk. Dolar kolem 10:15 oslabil na 1,3219 USD/EUR.

Trh dnes čeká týdenní statistika z amerického trhu práce, pozornost ale především poutá dění v eurozóně. Ve středu bylo Řecku přislíbeno výrazně více peněz, než činil předešlý návrh. "Eurozóna se tedy rozhodla pro variantu 'pomoc' a učinila první slibný krok. Musí ale následovat rychlé schválení a také plán, jak zamezit opakování scénáře v dalších zemích," míní Vlk. Jinak může panika znovu propuknout. Velká nejistota nadále činí euro velmi zranitelným, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK