Důvěra ve slovenskou ekonomiku stoupla nejvýše za rok a půl

29.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. dubna (ČTK) - Důvěra slovenských podniků a spotřebitelů v domácí ekonomiku rostla v dubnu už jedenáctým měsícem po sobě a zůstala na nejvyšší úrovni od října 2008. Ukazatel vzrostl na 90,3 procentního bodu z březnových 89 bodů díky zlepšení důvěry v maloobchodě, stavebnictví a u spotřebitelů, informoval dnes slovenský statistický úřad.

Důvěra ve slovenskou ekonomiku se dostala na minimum loni v květnu, kdy v zemi pod vlivem globální recese vrcholil ekonomický propad. Od té doby se situace zlepšuje.

Důvěra v průmyslu, která má na ukazateli největší váhu, se po dvou měsících růstu tentokrát snížila o 4,4 bodu na minus 0,7 bodu. Její vývoj podle statistiků negativně ovlivnil hlavně pokles poptávky po průmyslových výrobcích a snížená očekávání produkce na následující tři měsíce.

Nálada spotřebitelů se proti březnu zlepšila o 1,5 bodu na minus 16,3 bodu. V maloobchodě ukazatel důvěry vystoupil o sedm bodů na minus 2,3 bodu. Indikátor důvěry ve službách po osmi měsících růstu klesl, zatímco důvěra ve stavebnictví se zvýšila o 1,5 bodu na minus 41,5 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK