ECB kritizuje ratingovou agenturu za uspěchanou degradaci Řecka

30.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Vídeň 30. dubna (ČTK) - Činitelé Evropské centrální banky dnes kritizovali ratingovou agenturu Standard & Poor´s za údajně příliš rychlou degradaci řeckého dluhu, která přišla těsně před oznámením záchranného balíku pro Řecko. Agentura na to odpověděla poukazem na to, že včasné informování klientů je její povinností. Mezitím skepsi ratingových agentur a finančních trhů vůči dlouhodobé schopnosti Řecka splácet dluhy vyjádřila i řada renomovaných ekonomů.

Člen výkonného výboru ECB Lorenzo Bini Smaghi a guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny prohlásili, že S&P jednala uspěchaně, když v úterý snížila rating Řecka o tři stupně do spekulativní kategorie. "Považuji za velmi problematické, že S&P změnila své ratingy Řecka v situaci, kdy nadále pokračují jednání (o programu pomoci)," řekl Nowotny podle agentury Reuters.

Bini Smaghi vyjádřil starost o věrohodnost agentur, kterou by předčasné soudy podle něj mohly ohrozit. "Řecko je na pokraji přijetí reforem, které důkladně změní to, jak země funguje," řekl. Konkurenční agentura Moody´s ve středu sdělila, že rovněž chystá degradaci řeckých dluhů do spekulativního pásma, počká však na víkendové výsledky jednání Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu a řecké vlády v Aténách.

Mluvčí S&P řekl, že agentura plní svou povinnost informovat investory v reálném čase o tom, k čemu dospěla. "Naší úlohou je poskytovat nezávislý názor na úvěrovou důvěryhodnost. Pokud se náš názor na úvěrové riziko změní, je naší povinností říct to investorům," řekl mluvčí. Připomněl také, že úterní krok se zakládal na dlouhodobějších ekonomických a fiskálních potížích země.

Evropská komise, ECB a MMF nyní dokončují v Aténách jednání o pravděpodobně tříleté úvěrové pomoci Řecku v sumě přes 100 miliard eur (přes 2,6 bilionu eur). Úroky z řeckých dluhů však i dnes zůstaly blízko rekordních úrovní a výnos desetiletého vládního dluhopisu se pohyboval kolem deseti procent. Investoři se totiž stále více obávají, že řecká ekonomika je na tom dlouhodobě tak špatně, že je nemožné, aby zvládla celý svůj státní dluh v rozsahu téměř 120 procent hrubého domácího produktu. I údaje samotné ECB podle agentury Reuters dokládají, že Řecko za poslední desetiletí, kdy používá euro, ztratilo konkurenceschopnost proti řadě ostatních zemí v eurozóně i mimo ni.

Stále více významných světových ekonomů mluví o tom, že Řecko dříve či později čeká bankrot respektive takzvaná restrukturalizace dluhu, kdy se prodlouží splatnost dluhopisů a část se jich popřípadě odepíše. Na to samozřejmě doplatí investoři a právě takové obavy vedou ratingové agentury k tomu, aby bez ohledu na chystanou dohodu o víceméně krátkodobé pomoci investorům signalizovaly, že pravděpodobnost splacení řeckých dluhopisů je stále nižší.

Renomovaný americký ekonom Allan Meltzer uvedl, že Řecko se nevyhne bankrotu a MMF s Evropskou unií proti tom nemohou nic dělat, pouze celý problém prodloužit. Další známý ekonom Nouriel Roubini v deníku Financial Times napsal, že evropští politici by měli vzdát snahu pomoci Řecku a přejít k plánu B, tedy k restrukturalizaci řeckých dluhů. A konečně hlavní ekonom Citigroup a bývalý člen bankovní rady britské centrální banky Willem Buiter dnes agentuře AP řekl, že záchranný balík poskytne Řecku prostor k nadechnutí, restrukturalizaci dluhů s příslušnými dopady na investory je však nevyhnutelná.

Tyto názory potvrzují, že obavy z řeckého bankrotu jsou velmi reálné, takže démonizace ratingových agentur a finančních trhů, v níž si nyní libují evropští politici, není, jak napsal list The Wall Street Journal, ničím jiným než "střílením poslů špatných zpráv". Po omezení vlivu ratingových agentur například začali volat němečtí politici, podle nichž mají agentury podíl na současných těžkostech eura a zemí Řecka nebo Portugalska. Německá vláda chce podle médií prosadit přísnější pravidla pro tyto instituce už příští týden

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle dokonce prosazuje vytvoření vlastní evropské ratingové agentury, která bude údajně "plně nezávislá". Činitelé Evropské komise v reakci na úterní degradaci řeckého a portugalského ratingu agenturám pohrozily, že je Brusel "monitoruje".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK