Řecko musí za finanční pomoc do roku 2012 ušetřit 30 miliard eur

02.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 2. května (ČTK) - Řecká vláda bude muset podle dohody o finanční pomoci s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem do roku 2012 ušetřit 30 miliard eur (767 miliard Kč), což představuje 11 procent hrubého domácího produktu. Řecký rozpočtový deficit by měl do roku 2014 klesnout pod evropský limit tři procent HDP z více než 13 procent v loňském roce, řekl po zasedání vlády řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Ten nyní odlétá do Bruselu seznámit s výsledky jednání ministry financí eurozóny.

Řecko se o víkendu po deseti dnech jednání dohodlo s orgány Evropské unie a Mezinárodním měnovým fondem na historicky bezprecedentní finanční pomoci výměnou za další hluboká úsporná opatření. Rozsah tříleté pomoci zemi, která je kvůli vysokým dluhům ohrožena státním bankrotem, by se měl podle dosavadních zpráv pohybovat kolem 120 miliard eur (3,1 bilionu Kč). Přesnou sumu oznámí odpoledne na mimořádném zasedání v Bruselu ministři financí eurozóny, kteří budou program schvalovat, protože vedle MMF k pomoci přispějí právě země eura.

Papakonstantinu uvedl, že pomoc od MMF a zemí eurozóny pokryje velkou část řeckých úvěrových potřeb v příštích třech letech. Řecko si nyní potřebuje každoročně půjčovat 60 miliard eur.

Řecko bude muset značné škrtat v platech a důchodech státních zaměstnanců, kteří se na celkové pracovní síle v zemi podílejí zhruba čtvrtinou a mají značná privilegia v platech, důchodech a zajištěnosti míst. Papakonstantinu řekl, že za tříletého trvání programu pomoci se státním zaměstnancům nezvýší vůbec platy. Rozpočtové škrty naopak nedopadnou na mzdy v soukromém sektoru, řekl Papakonstantinu.

hp dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK