GfK: Prodej mobilů v ČR loni klesl o devět procent na 2,6 milionu

02.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Prodej nových mobilních telefonů v Česku loni klesl o zhruba devět procent na přibližně 2,6 milionu přístrojů. Uvedla to analytická firma GfK. Nejprodávanějšími značkami byly Nokia, Samsung a Sony Ericsson. Nejprodávanějším telefonem byla Nokia 6300.

V první pětce nejprodávanějších přístrojů byly tři Nokie a dva telefony značky Samsung. V druhé půlce roku byl nejprodávanější telefon Samsung Star s dotykovým displejem.

"Loni rychle rostla obliba dotykových telefonů, koncem roku už byl každý třetí telefon prodaný u Vodafonu dotykový. Rekordně dobře se také prodávaly mobilní modemy. Zákazníci výrazně více začali používat mobilní data v mobilech i noteboocích," uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Největší mobilní operátor T-Mobile loni prodal kolem 700.000 nových telefonů. "Nejoblíbenější značky reprezentuje Nokia, Sony Ericsson a Samsung", uvedla mluvčí Martina Kemrová. U Telefóniky O2 ovládla žebříček pěti nejprodávanějších mobilů Nokia. Vedl model 6303 classic před 2730 classic a levným modelem 1661.

V Česku bylo loni 13,4 milionu aktivních mobilních SIM karet. To představuje 129 mobilních čísel na sto lidí.

jsa dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK