ČNB ve čtvrtek podle analytiků ponechá úrokové sazby beze změny

02.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Bankovní rada České národní banky ponechá ve čtvrtek 6. května úrokové sazby beze změny, míní analytici, které oslovila ČTK. Případné úvahy o dalším poklesu sazeb podle ekonomů zmizely s prohlubujícími se problémy v Řecku a oslabením koruny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, by tak měla zůstat na jednom procentu.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady se zúčastní šest ze sedmi centrálních bankéřů. Jednání se nezúčastní Eva Zamrazilová. Podle analytiků je tak pravděpodobné, že o případném pohybu sazeb rozhodne hlas guvernéra Zdeňka Tůmy.

"Očekávám, že viceguvernérové Miroslav Singer a Mojmír Hampl budou hlasovat spolu s členem bankovní rady Vladimírem Tomšíkem pro snížení úrokových sazeb. Zbytek bankovní rady si podle nás ponechá názor z posledního hlasování a nezvedne ruku pro snížení úrokových sazeb," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas guvernéra ČNB.

Přitom nebýt eskalace problémů s řeckými dluhy, byla by podle podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ČNB zřejmě na cestě ke snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. "Koruna je citelně slabší a trhy nervóznější. Za takové situace bývá nejlepší měnovou politikou nedělat žádný krok, který by mohl být později považován za unáhlený," uvedl.

I podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské oslabení koruny kvůli problémům Řecka, Portugalska a částečně i Španělska vzalo vítr z plachet těm, co by rádi sazby snížili. "Nálada na trhu je výbušná a centrální banka nebude chtít zbytečně podporovat rozkolísanost kurzu," uvedla. Pokud podle ní během léta nebude koruna výrazně posilovat, mohou sazby na konci léta vzrůst o čtvrt procentního bodu.

"Domníváme se, že klíčová úroková sazba ČNB je na svém dně. Normalizace sazeb k neutrálním úrovním by měla začít v čtvrtém čtvrtletí, na konci letošního roku očekáváme základní sazbu na 1,25 procenta," uvedl analytik Komerční Banky Jiří Škop. Zároveň nevyloučil, že by bankovní rada mohla na květnovém zasedání sazby snížit.

Naopak podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka po oslabení kurzu koruny k úrovni předpokládané centrální bankou není zapotřebí snížení sazeb. "Počítáme s tím, že ČNB úrokové sazby nechá na současné úrovni. Příchod jara zesílil oživení české ekonomiky. Aktuální statistiky z eurozóny přináší více optimismu," uvedl.

Aleš Sosnovský dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK