Účet za únik ropy v Mexickém zálivu možná přesáhne 14 miliard USD

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Londýn 3. května (ČTK) - Celkové náklady na likvidaci škod po úniku ropy v Mexickém zálivu mohou překročit 14 miliard dolarů (asi 269 miliard Kč). Předpokládají to první odhady analytiků. Velkou neznámou je ale zatím největší složka účtu, a to náklady na vyčištění zamořeného území na jižním pobřeží Spojených států. Část analytiků tyto náklady odhaduje na jednu miliardu dolarů, část jich hovoří až o sedmi miliardách USD.

Úniku ropy předcházela exploze na ropné plošině Deepwater Horizon, k níž došlo zhruba před dvěma týdny. Od té doby se podle agentury Reuters naplňuje katastrofický scénář, kdy do vody nekontrolovaně unikají stovky tisíc galonů ropy a směřují k pobřeží USA.

Majitelem plošiny je americká společnost Transocean, největší zodpovědnost má ale britský energetický koncern BP, protože ten měl od Transoceanu plošinu pronajatou. BP, která zhruba před deseti lety přestala používat název British Petroleum a od té doby se oficiálně jmenuje BP plc, tak za škody zřejmě zaplatí nejvíce.

Hlavním vlastníkem vrtu, z něhož ropa uniká, je právě BP. Koncern má v tomto projektu podíl 65 procent, zhruba 25 procent vlastní americká společnost Anadarko Petroleum a zbytek další firmy. Z toho plyne, že více než polovinu veškerých nákladů by měla hradit BP.

BP ani Anadarko zatím žádné oficiální odhady nákladů v souvislosti s neštěstím nesdělily. BP se ale k zodpovědnosti už přihlásila a její šéf Tony Hayward řekl, že firma uhradí veškeré prokazatelné škody. Otázkou je, kolik a zda vůbec bude platit Transocean. To je americký podnik, který byl řadu let registrovaný na Kajmanských ostrovech, ale asi před rokem přenesl daňový domicil do Švýcarska.

BP už minulý týden uvedla, že na likvidaci následků katastrofy denně vynakládá kolem šesti milionů dolarů (zhruba 115,2 milionu Kč). Hayward už ale připustil, že tyto náklady se mohou výrazně zvýšit, když ropa dorazí k pobřeží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK