Výdaje Američanů v březnu stouply o 0,6 pct, nejvíc za pět měsíců

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. května (ČTK) - Útraty Američanů v březnu stouply o 0,6 procenta, což byl nejvyšší růst za posledních pět měsíců. Spotřebitelé více sáhli do svých úspor, které klesly nejníže za 18 měsíců. Příjmy ve stejném období vzrostly jen o 0,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Ministerstvo rovněž revidovalo směrem vzhůru údaj za únor. Po revizi únorové výdaje spotřebitelů stouply o 0,5 procenta místo původně uváděných 0,3 procenta. Výdaje rostly v březnu již šestý měsíc za sebou.

Dnešní zpráva je odrazem pátečních údajů o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí. Americká ekonomika v období leden až březen stoupla o 3,2 procenta. Ekonomiku táhly hlavně výdaje spotřebitelů, které se zvýšily o 3,6 procenta. Analytici se však obávají, že nezaměstnanost blízko deseti procent a stagnující růst příjmů výdaje spotřebitelů v příštích měsících zbrzdí.

Po úpravě o inflaci se výdaje v březnu zvýšily o půl procenta, stejným tempem rostly i v předchozím měsíci. Osobní příjmy vzrostly o 0,3 procenta po únorovém zvýšení o 0,1 procenta. Reálné disponibilní příjmy stouply o 0,2 procenta, když v předchozím měsíci se nezměnily. Spotřebitelé, aby mohli utrácet, tak museli více sáhnout do svých úspor.

Úspory se snížily na celoroční míru 303,9 miliardy USD (asi 5,9 bilionu Kč), což byla nejnižší úroveň od září 2008. Míra spořivosti klesla na 2,7 procenta příjmu po zdanění, což byla rovněž nejnižší úroveň od září 2008, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK