Ceny ropy dnes díky Řecku, ekonomice a úniku mírně rostou

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. května (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně rostly, takže americká lehká ropa se přiblížila 87 dolarům za barel a severomořská Brent se dostala na 89 dolarů, nejvýše za rok a půl. Ropný trh čerpal podporu z úlevy nad dohodou o finanční pomoci pro Řecko a z nových příznivých makroekonomických údajů. Pomohly mu také obavy z následků úniku ropy v Mexickém zálivu.

Americká ropa WTI získala po 16. hodině SELČ více než půl dolaru na 86,70 dolaru za barel a za poslední rok posílila o více než 60 procent. Severomořská ropa Brent přidala téměř jeden a půl dolaru na 88,90 USD a dostala se poprvé od října 2008 k hranici 89 dolarů.

Neobvyklá přirážka Brentu vůči WTI odráží vysoké zásoby v USA, které stlačují cenu americké ropy. Cena Brentu byla v posledních 20 letech nad WTI celkově jen za desetinu tohoto období.

Rozsáhlý únik ropy z vrtu v Mexickém zálivu podle některých analytiků cenu ropy podporuje. Jednak znamená hrozbu krátkodobého narušení dodávek z oblasti, kde se už kvůli bezpečnosti zavírají některé sousední ropní plošiny, zejména však může dlouhodobě ohrozit americké plány na rozvoj těžby kolem pobřeží, řekl agentuře Reuters analytik firmy MF Global Edward Meir.

Trh odpoledne přivítal statistiku, podle níž spotřební výdaje v USA vzrostly v souladu s očekáváním. Pomohl mu také počáteční růst amerických akcií, které zčásti reagovaly na přijetí finanční pomoci pro Řecko od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v sumě 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč).

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:20 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 88,89 87,44 New York - Nymex WTI červen 86,70 86,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK