Evropské akcie dnes nakonec posílily, obavy z Řecka trvají

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. května (ČTK) - Evropský akciový trh dnes nakonec díky růstu amerických akcií na Wall Street mírně zpevnil a smazal počáteční pokles. Investoři i po víkendové dohodě na rekordní pomoci Řecku stále pochybují o schopnosti tamní vlády zavést sjednaná úsporná opatření.

Přední evropský index FTSEurofirst 300 stoupl v závěru obchodování o 0,2 procenta na 1064,56 bodu. Setřásl tak počáteční pokles, jímž navázal na propad o 2,7 procenta z minulého týdne.

Důvěru investorů posílily údaje o růstu v americkém zpracovatelském průmyslu a stavebnictví a o zvýšení spotřebních výdajů. Díky nim indexy amerických akcií v polovině newyorského obchodování rostly o zhruba jedno procento.

Dohoda o pomoci Řecku naopak na investory příliš nezapůsobila. Zástupci řecké vlády, Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu se o víkendu dohodli na podmínkách, za kterých Řecko může čerpat pomoc. V průběhu tří let má Řecko slíbeno asi 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč), což bude největší záchrana jednotlivé země v historii, Atény však musí za tu dobu snížit rozpočtový deficit o 30 miliard eur.

Pomoc zmírnila obavy z brzkého státního bankrotu, nechala však otevřenu otázku, která zranitelná země eurozóny může být další na řadě. Investoři rovněž pochybují, že řecká vláda bude schopna své plány přes odpor veřejnosti prosadit.

Akcie evropských bank si vedly smíšeně. Rostly akcie francouzské BNP Paribas, Deutsche Bank nebo švýcarské UBS, klesaly však akcie španělských ústavů Santander a BBVA. Řecké banky zpočátku díky finanční pomoci výrazně rostly nakonec však celkově ztratily 1,3 procenta.

Prudce se propadly akcie britské ropné společnosti BP, z jejíhož vrtu v Mexickém zálivu stále unikají tisíce barelů ropy denně. Kurz BP klesl o 7,4 procenta. Šéf společnosti Tony Hayward prohlásil, že BP je připravena uhradit všechny legitimně vznesené nároky na odškodnění za katastrofální únik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK