Zisk výrobce technických plynů Linde vyskočil o 72 procent

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 4. května (ČTK) - Německému výrobci technických plynů Linde AG vyskočil v prvním čtvrtletí zisk o 72 procent na 198 milionů eur (zhruba 5,1 miliardy Kč). Firmě, která působí i v České republice, podle dnešního prohlášení pomohlo oživení poptávky po jejích produktech.

Hrubý provozní zisk bez mimořádných položek vrostl o 19 procent na 641 milionů eur. Tržby stouply o 7,4 procenta na téměř 2,9 miliardy eur. Generální ředitel Wolfgang Reitzle dodal, že firma zaznamenala oživení poptávky po svých produktech a čeká letos vyšší tržby než loni. "Vypadá to, že to nejhorší je za námi," uvedl Reitzle.

Tržby v hlavní divizi plynu stouply o 8,5 procenta na 2,3 miliardy eur. Provozní zisk se zvýšil o 14,5 procenta na 625 milionů eur. Tržby strojírenské divize však klesly na 517 milionů eur z loňských 549 milionů eur, i když provozní zisk vzrostl o 13,3 procenta na 51 milionů eur. Firma dodala, že hodnota nevyřízených objednávek divize činí zhruba čtyři miliardy eur, hlavně díky poptávce z Číny, Indie a Blízkého východu, napsaly agentury AP a Reuters.

Linde projektuje a staví továrny na výrobu chemikálií a plynu a prodává průmyslové plyny, jako je kyslík, vodík, dusík a argon, pro využití v průmyslu, zdravotnictví a vědě. Je rovněž specialistou na oddělování vzácných plynů za využití kryogenní metody, kterou vynalezl před 100 lety Carl von Linde.

V České republice působí koncern Linde prostřednictvím podniku Linde Gas, který je největším tuzemským dodavatelem technických plynů. Zabývá se zejména výrobou a prodejem technických, medicinálních a speciálních plynů. Většina produkce je určena pro tuzemský trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK