Moody's varovala před snížením ratingu Portugalska

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. května (ČTK) - Ratingová agentura Moody's varovala, že během tří měsíců může snížit hodnocení dluhů Portugalska. Agentura to dnes zdůvodnila tím, že se zemi v poslední době zhoršily veřejné finance.

Moody's Investor Services začala rating portugalských obligací Aa2 přezkoumávat také kvůli dlouhodobým růstovým vyhlídkám země. Dodala, že známku může snížit o jeden, nejvýše dva stupně. Moody's předpokládá, že portugalskou revizi dokončí během tří měsíců.

Agentura varuje Portugalsko v době, kdy si finanční trhy začaly dělat starosti, zda se fiskální krize Řecka nerozšíří na jiné státy, připomněla agentura AP. Řecku hrozí finanční krach a je pod silným tlakem Evropské unie a mezinárodních finančních institucí, aby provedlo sérii razantních úsporných opatření.

Protesty proti nim dnes v centru Atén vyústily v ostré střety mezi policií a demonstranty. Řecko se zavázalo výměnou za půjčku 110 miliard eur od zemí eurozóny a MMF během následujících tří let snížit rozpočtový deficit o 30 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK